Přehled kávových specialit
Pokud máte rádi kvalitní kávu a nevíte co přesně názvy jednotlivých káv znamenají, zde se Vám pokusíme vysvětlit co od jednotlivých druhů kávy očekávat.
Jak jistě víte káva se rozšířila z Itálie kde specifický způsob přípravy kávy Italové dotáhli přípravu k naprosté dokonalosti a mohou se chlubit tím, že jsou opravdovými mistry ve svém oboru. V tomto článku se Vám budeme snažit přiblížit a vysvětlit jaké druhy kávy Italové pijí, jak si je můžete objednat při Vaší dovolené a jak se jednotlivé druhy servírují. Spousta lidí zná pouze pár druhů kávových nápojů jako je např. espresso, cappuccino nebo Latté, ale existuje řada dalších způsobů přípravy a kombinací, které u nás neznáme, nebo je nazýváme úplně jinými jmény.
Kávové speciality
|
|
![]() |
Espresso
|
![]() |
RistrettoRistretto znamená klasické espresso, ale s menším objemem vody. Výsledkem je káva s více koncentrovanou chutí, ristretto si v Itálii můžete objednat také pod názvem café stretto. |
![]() |
CappuccinoZřejmě nejznámější způsob přípravy kávy italského původu je právě cappuccino. Správné originální italské cappuccino se skládá zhruba z 1/3 espressa, 1/3 spařeného mléka a 1/3 mléčné pěny.
|
![]() |
Lattépokud si u nás s oblibou dáváte latté, v Itálii budete nejspíš velmi překvapeni, při objednávce latté Vám donesou pouze sklenici mléka. Pokud opravdu chcete kávu s mlékem, nezapomeňte zdůraznit slovo caffe a objednávejte caffe latte. Dostanete podobně jako v českých kavárnách vysokou sklenici párou našlehaného mléka s espressem. |
![]() |
Pannav italském překladu znamená smetana, v tomto případě je to kopeček šlehačky servírovaný ke kávě. Kopeček šlehačky si můžete dát k jakékoliv kávě na kávovém lístku, stačí si vybrat druh kávy a dodat con panna. V našem prostředí je káva se šlehačkou známá jako vídeňská.
|
![]() |
Americanokáva označovaná jako Americano je něco mezi americkým stylem pití kávy a tradičním italským stylem přípravy. Je to espresso, které bylo naředěno horkou vodou a je servírováno ve větším šálku, než klasické espresso.
|
![]() |
Corettotento druh kávy není vhodný jako ranní káva, ale je výborný třeba po večeři. Důvod je jednoduchý, coretto se připravuje smícháním klasického espressa s panákem likéru. Nejpoužívanější je grappa, Baileys nebo Sambucca, ale záleží na konkrétním podniku, nebo na Vás samotných. |
![]() |
Doppiopokud vám po ránu na povzbuzení nestačí klasické espresso, objednejte si v Itálii doppio, neboli dvojité espresso. Dostanete jej v o něco větším šálku než klasické espresso. |
![]() |
Freddoznamená studený, jako Espresso Freddo se tedy v Itálii většinou podává studené espresso. Může být servírované jen studené anebo přímo vychlazené. |
![]() |
GranitaGranita – přichází ke slovu, když vás v letních vedrech úplně přejde chuť na horkou kávu. Italové v těchto případech připravují granita di caffé. V Itálii je samotná granita velmi oblíbeným polomraženým dezertem, který se připravuje z vody, cukru a různých příchutí. Originálně pochází tato pochoutka ze Sicílie, podobá se sorbettu, ale má hrubší, více krystalickou strukturu. V případě granita di caffé se připravuje z klasického espressa. |
![]() |
HagHag – je specifický termín, který reprezentuje celou kategorii káv. Pokud si objednáte kávu hag, znamená to bez kofeinu. Jiný termín, který lze použít pro objednání bezkofeinové kávy je un deca, ale hag je běžnější. Zpravidla si můžete dát jakoukoliv kávu na lístku bez kofeinu, například marrochino Hag nebo doppio Hag. |
![]() |
Macchiatoslovo macchiato pochází z italského výrazu pro „flekatý“nebo „poskvrněný“, takže tato káva jednoduše znamená klasické espresso „poskvrněné“ kapkou nebo dvěma horkého mléka. Macchiato je ideální pro ty, kteří si myslí, že v cappuccinu je mléka příliš a klasické espresso je zase moc silné. |
![]() |
LungoLungo – znamená dlouhý, káva lungo se nachází zhruba na půl cesty mezi caffé Americano a klasickým italským caffé. Lungo, obsahuje více vody než tradiční espresso, ale je to voda, která byla ještě jednou profiltrována přes kávu. Výsledkem je lehce slabší příchuť než u klasického espressa. |
![]() |
Marocchinoskládá se z klasického espressa a vrstvy napěněného mléka posypané kakaovým práškem. Marocchino nenajdete na lístku ve všech kavárnách nebo barech, v některých částech Itálie se prodává také pod názvem espressino. |
![]() |
Shakeratokombinace klasického espressa promíchaného s mlékem, ledem a cukrem v koktejlovém shakeru, servíruje se ve vysoké sklenici s pěnou na vrchu. Shakerato se podobá naší ledové kávě, ale servíruje se bez zmrzliny. |
Pokud si chcete vychutnat tradiční způsob přípravy italské kávy i u vás doma, nezapomeňte, že základem všech skvělých italských kávových nápojů je perfektní espresso. Jestli ještě doma kávovar nemáte a chodíte na své oblíbené espresso jen do kavárny, je ta správná chvíle podívat se, jaký kávovar by se vám doma mohly hodit.