Jak připravít perfektní espresso
Obecně platné pravdy o kávě
Existuje káva a existuje opravdu dobrý šálek kávy, plný osobitosti a chuti. Každý má svůj způsob, jak připravit perfektní kávu, ale je zde několik obecně platných pravd, které musí každý, kdo kávu připravuje, vzít na vědomí.
Používejte čerstvou vodu
Šálek kávy obsahuje více než 90 % vody. Ta je z velké části určující pro chuť kávy. A proto pokaždé, když kávu připravujete, nalijte do kávovaru čerstvou vodu.
Předehřejte šálek
Pokud kávu nasypete do studeného šálku, teplota poklesne na 10 až 15 °C. U espressa znamená takové ochlazení pohromu pro vrstvu smetany, která je velmi důležitá.
Zkontrolujte správné dávkování
Na každý šálek espressa je třeba 7 gramů kávy. Pokud jí použijete příliš málo: slabá káva. Pokud jí použijete příliš mnoho: voda jí neproteče dostatečně. Voda zůstane v kávě příliš dlouho a káva bude příliš silná a zhořkne.
Ohřátí mléka horkou párou na přípravu cappuccina
Nejprve držte parní trysku těsně nad povrchem mléka, dokud nebude vlažné. Poté trysku vsuňte do mléka. Jemně jí zamíchejte, aniž by bylo slyšet syčení. Největší bubliny z mléka vystoupí a zůstane jen jemná pěna.
Když je sklenice příliš horká na to, abyste ji drželi, přestaňte. Klepněte sklenicí na pracovní plochu, abyste se zbavili posledních velkých bublin. Míchejte pěnu při jejím vlévání do espressa. Mírně šálkem pohněte aby se mléko promíchalo s espressem a získáte šálek cappuccina s plnou, silnou chutí.
Cukrový test
Vrstvu pěny na espressu můžete snadno otestovat pomocí cukru: pokud nasypete na tuto vrstvu trochu jemného cukru, měla by několik sekund zůstat nehybná a poté se propadnout. Pokud se to podaří, je pěnová vrstva dokonalá.
Test se lžičkou
Pěna na cappuccinu musí být plná a pevná. Pevnost pěny můžete zkontrolovat tak, že na pěnu na cappuccinu položíte lžičku Pokud se lžička nepropadne, je vaše pěna dokonalá.